
האם יש בעייתיות בפפושדו?
שאלה
שלום הרב למה יש אנשים שאומרים שיש בעייתיות בפפושדו ?האם זה בעייתי ?
תשובה
לגבי מצה עשירה תעשייתית לספרדים, דהיינו עוגיות יין בהכשר הרבנות חולון- לאשכנזים, אסור לאכול בפסח מצה עשירה. לספרדים, מותר לאכול מצה עשירה ביתית שנעשתה בהקפדה על הכללים ההלכתיים המפורטים בשולחן ערוך. לגבי מצה עשירה תעשיתית, יש שחששו שמא נכנסה טיפת מים בתהליך הייצור המורכב, וכן חששו שמא חומרים שמוסיפים ליין, לביצים ולעיסה, גורמים הטפחה. שוחחתי אשתקד באריכות עם הרב אברהם יוסף. הוא פרט את כל שלבי התעשיה במפעלים שמקבלים את הכשר זה בהשגחתו. הוא אישית מלווה את הבציר של ענבי היין, את אריזת הביצים, והוא בודק בעצמו את המיכל והצינורות, מעביר בהן יין לפני הייצור, ובוחר שני תלמידי חכמים אמיתיים שמלווים יחד איתו את התהליך. הפיקוח שלו צמוד ביותר, והוא אחראי לכך שאין חשש בעוגיות הללו. מבחינת החשש לחומרים שגורמים חימוץ וכדומה (חומרי ניפוח כימיים, ועוד צדדים), הסברא הזו נדחתה על ידי הראשל"צ הר"י יוסף והר"ש עמאר שליט"א, במאמרים ארוכים ומנומקים. לכן ספרדי שרוצה לאכול מצה עשירה תעשייתית (עוגיות יין של גטניו ופפושדו), יכול לסמוך על הכשרות הזו. הרב אברהם יוסף הוא ת"ח חשוב וגדול, ועדותו על ליווי ובדיקה, די בה להתיר זאת למעוניינים. כמו בכל דבר היתר, מי שהגיע למידת הפרישות במסילת ישרים, ומקפיד לא לאכול דברים מותרים אם יש עליהם מחלוקת כלשהי, אף שהם מותרים הלכתית, הוא יחמיר גם בזה. אך לכלל הציבור, מותר מן הדין. אמנם, הן אינן מקמח מצה שמורה, והמקפיד על שמורה כל הפסח ימנע מהן מטעם זה.