people learning

האם יש מקור למנהג שלוש שעות?

שאלה

שלום הרב, שמעתי פעם שיוצאי גרמניה שומרים בין בשר לחלב 3 שעות. יש לזה מקור?

תשובה

מעיקר הדין, בני אשכנז נהגו כרבינו תם, שלא לחכות כלל בין בשר לחלב, אלא שלא לאוכלם באותה סעודה. עם השנים, יש שהחמירו לחכות שעה. עד שהגיע רבינו הרמ"א, והמליץ לחכות שש כשיטת הרמב"ם והספרדים. לצד זאת, ישנה דעה נוספת, לחכות פחות משש, כפי הזמן הממוצע העובר בין ארוחות בקיץ ובחורף. יש לדעה זו יסוד איתן. בנוסף, גם מי ששומר שש, יש בזה דעה לשמור שש מלאות, או חמש ומעט, או חמש וחצי. למעשה יש לנהוג כמנהג הוריך (אם לא שינו מהורי האב), לקולא או לחומרא.